11

nedjelja

ožujak

2012

Sukob civilizacija



Nevjerojatno je da je neki reklamaški mag odobrio ideju u kojoj se ideju širenja Europske unije mladima, dakle građanima EU u dobi između 16 i 24 godine, pokušava predstaviti kao krhku bijelu djevojku koju napadaju tri ratoborna muškarca druge boje kože. Još je nevjerojatnije i neshvatljivije da je takav spot amenovao netko od odgovornih iz Europske komisije. A bizarno je što ga Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za proširenje, brani na način da opravdava ksenofobno-rasistički sadržaj činjenicom da je format ratne videoigre blizak ciljanim konzumentima spota.

Nisam baš sigurna. Jer u spotu krhka bijela djevojka koja gaca po mokrom betonu napuštenog skladišta, u kojem je sama i nezaštićena te biva napadnuta od trojice ratnika, iliti po tumačenju Komisije- majstora sljedećih borilačkih vještina: kung fua, capoeire i kalaripayattua, a sasvim su slučajno sva trojica muškarci i druge boje kože. Svojom mudrošću, strpljenjem i superiornošću, te multipliciranjem u još jedanaest drugih takvih civiliziranih mudrica, ona pacificira agresivne napadače. Hm, pa možda to i nije baš tako daleko od samo-doživljaja Europe. Naime, i sama sam svjesna koliko je akademske literature ispisano na temu utjecaja europeizacije na civiliziranje barbara, ups, rješavanje među-etničkih konflikata u zemljama koje tek sanjaju o članstvu u Uniji.

Jedna je znanstvenica (koja se u istraživačkom radu bavi dekonstrukcijom judejsko-kršćanskog diskursa u ideji europskog identiteta ) izvrsno prijetila da scenarij spota može biti doživljen kao alegorija grčkog mita o Europi. Iz spota je Anya Topolski isčitala priču o feničkoj princezi Europi, zbo koje je Zeusa sišao s Olimpa i preobražen u bika oteo je i učinio svojom. Iz braka Europe i Zeusa rođena su tri sina. Jedan je bio Minos, koji je utemeljio kretsko-mikensku civilizaciju (dakle, preteču današnje civilizirane EU-rope).

Just as in the myth, Europe – in the EU video – is attacked by three ‘barbaric’ men. First comes the attack from the East, an aggressive Asian looking kung-fu fighter. Next Europe is attacked from the Orient by a sultan with a massive blade that cannot but convey images of the Crusades and the fight against the infidels. Last but not least comes that half-naked African. Enough said. Europe, reminding the world of its superiority and its ability to put violence in the past in the name of Reason simply stares condescendingly at the barbarians. She multiplies herself – as a good woman ‘created’ to reproduce it implies ought to do – and encircles her enemies who relinquish their weapons. Each of the ‘identical’ women then becomes a star on the European flag and the three barbarians, that is the world in all its diversity, are erased – they vanish.

Usuglašene vrijednosti neke zajednice prenose se procesom političke socijalizacije kojim se na građane, posebice mlade, na koje se može lako utjecati kroz obvezan sustav školovanja, prenose temeljne vrijednosti društva. Usađene zajedničke vrijednosti građana djeluju pak poput socijalnog cementa, povezujući u isto vrijeme pojedince i društvo u jedinstvenu cjelinu. Upravo političkom socijalizacijom škole, mediji i politički subjekti (institucije, stranke i udruge civilnog društva) igraju, uz roditelje i rodbinu, presudnu ulogu u oblikovanju građanske političke kulture te posljedično doprinose uspostavljanju inkluzivnijeg i tolerantnijeg društva. Stoga bi ovakav spot morao uvjeravati mlade da je širenje EU dobra i korisna ideja i njima samima, a ne im ulijevati strah od drugih i drugačijih.

Ovaj gaf (jer, što je to drugo?) ne samo da je promašio poruku (naime, ideju proširenja Europe ne trebaj reklamirati poruka koja uključuje osobe iz Azije i Brazila, jer ionako turski slučaj dokazuje da za sada namjera širenja EU izvan georafskog teritorija Europe ne postoji), nego je i uvređujuć po zemlje na koje se EU širi, jer ih prikazuje ratobornima i neciviliziranima. Kako je za spot Komisija potrošila 127 tisuća eura, građani Unije imaju legitimno pravo ispitivati odgovornost trošenja proračunskog novca na uradak koji s jedne omalovažava pripadnike drugih rasa i zemalja, a s druge strane je u potpunosti suprotan načelima i vrijednostima na kojima je Unija ustanovljena: jednakosti, pravdi, tolerantnosti, mirotvorstvu, nediskriminaciji.

<< Arhiva >>